Interview
Voor lezingen en interviews info@leonievanmierlo.nl

Interview Vrouwonline 15 oktober 2008
Leonie van Mierlo is het in het dagelijkse leven marketing consultant en coach en begeleidt mensen en organisaties om hun potentieel te ontdekken, te verwoorden en te realiseren. Door een ingrijpende gebeurtenis in haar leven besloot zij het boek Uit verwachting te schrijven.

Waar gaat Uit verwachting over?
Uit verwachting is het verhaal over hoofdpersoon Niki; ze is een 40-jarige single die midden in het leven staat. Het leven lacht haar toe. Ze heeft een fijn huis in Amsterdam, lieve ouders, voor elke stemming minstens één vriendin en een goede baan in de marketing. Maar de gedroomde soulmate heeft ze nog niet gevonden. Wanneer ze onverwacht en onbedoeld zwanger wordt van 'een goede vriend' staat Niki voor de bijna onmogelijke beslissing om het kind wel of niet te houden. Als Niki uiteindelijk besluit om voor het alleenstaand moederschap te gaan, lijkt haar hele leven op zijn plek te vallen. Ze zit op een roze wolk. Totdat Niki bij 12 weken te horen krijgt dat het hartje van haar baby niet klopt, en haar leven opnieuw honderdtachtig graden draait.
Is het autobiografisch?
De gebeurtenissen van de zwangerschap en de miskraam zijn autobiografisch. De personages in het boek zijn gefictionaliseerd.

In hoeverre lijk je op Niki, de hoofdpersoon uit het boek?
Er zijn een aantal overeenkomsten tussen mij en Niki. Niki reageert in eerste instantie heel rationeel en afstandelijk op gebeurtenissen. Pas als ze zich echt de kans daartoe geeft, komt ze pas in contact met haar werkelijke gevoelens. Dat hoort ook bij mij. Daarnaast kan Niki zich soms onzeker voelen, terwijl ze aan de buitenkant haar leven toch meer dan goed voor elkaar heeft. Ook daarin lijk ik op Niki. En we kunnen allebei smakelijk om onszelf lachen. Dat vind ik zelf erg belangrijk. Doe soms gek of naïef maar neem jezelf daarin ook niet al te serieus, is mijn motto.

Hoe kwam je erbij om dit verhaal te vertellen?
Toen mijn zwangerschap in 2006 eindigde in een miskraam was ik daar richting mijn omgeving heel open over. Wat me enorm opviel is dat zoveel vrouwen in hun leven een miskraam meegemaakt hebben (1 op de 4 vrouwen in Nederland), zelfs vriendinnen vertelde me voor het eerst dat het ook hen was overkomen, maar er lijkt een taboe te rusten om er openlijk over te praten. Ik heb in die tijd zelf gezocht naar een boek waar, in romanvorm, beschreven staat welk proces je doormaakt als zoiets je overkomt. Er zijn wel zelfhulpboeken, maar dat was niet wat ik zocht.Dat was het moment dat ik besloten heb om mijn verhaal om te schrijven als roman.

Wat hoopte je voor jezelf te bereiken door dit verhaal te vertellen?
Ik wilde bijdragen om het taboe en het onbegrip rondom miskramen te doorbreken. Mensen zeggen zo gemakkelijk 'ach, volgende keer beter' of 'probeer het gewoon nog een keer'. Maar waar ze aan voorbij gaan is dat elke zwangerschap reëel is, ook in de eerste 12 weken. En hoe dat je hele leven op zijn kop zet. Ik heb nu zelf meegemaakt hoe zwanger je eigenlijk al bent in zo'n korte tijd. Met een miskraam verlies je niet alleen een vrucht maar ook een verwachting en een toekomst. Dat verlies is gigantisch. Ik heb van zoveel vrouwen gehoord hoe moeilijk ze het gevonden hebben om dat toe te laten. 'Het was toch nog niks' zei de omgeving. Nee, het was wel wat. Heel veel zelfs. Ook al krijgen vrouwen later nog wel kinderen, de uitrekendatum van dat ene kind dat nooit geboren is, blijft ze vaak nog heel lang bij.  Ik heb ervoor gekozen om dat verlies en verdriet in zijn volheid te laten zien in dit boek. Ook al zijn er misschien dingen in het leven die veel erger zijn dan een miskraam, ik wilde dat het er voor een keer helemaal mocht zijn.

Heb je ermee bereikt wat je wilde?
Mijn verhaal is gedurende het schrijven veel breder geworden. Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat de zwangerschap en de miskraam een heel ander thema raakten, namelijk verwachtingen. Ik heb altijd gedacht dat ik op deze leeftijd een liefdevolle relatie zou hebben, getrouwd zou zijn en moeder van een gezin zou zijn. Dat is anders gelopen. Uiteindelijk wilde ik een verhaal schrijven waarin een brede groep vrouwen zich zouden kunnen herkennen, over verwachtingen -of dat nou een partner een kind of iets anders is-, en hoe je ermee omgaat als het leven je iets anders brengt dan je ervan verwacht had.Voor een deel kun je namelijk niet de gebeurtenissen in je leven beïnvloeden, maar wel hoe je ermee om gaat.
Je leven heeft kort achter elkaar 2 keer een ingrijpende wending gekend. Hoe krijg je je leven dan toch weer in balans?
Door in contact te blijven met mensen en me niet af te sluiten. Voor de miskraam had ik een neiging om het altijd alleen op te willen lossen. Nu was het verdriet gewoon te groot om alleen te verwerken. Ik heb noodgedwongen geleerd om mijn kwetsbare kant te laten zien. Dat heeft zulke mooie momenten opgeleverd en verdieping gegeven aan mijn vriendschappen. Daar ben ik intens dankbaar voor.
Is je leven nu in balans, ondanks dat het anders loopt dan je van tevoren gedacht had?
Voor de zwangerschap en de miskraam leefde ik erg vanuit de visie dat alles in het leven maakbaar is, als je maar voldoende helder hebt wat je doelen zijn en acties inzet om dat te realiseren.Sinds de zwangerschap en de miskraam kan ik steeds meer voelen dat ik het leven leid dat voor mij de bedoeling is. Daardoor kan ik veel beter genieten.Ik ben na de miskraam zelfstandig ondernemer geworden, wat heel erg bij mij past. Daarnaast ben ik mijn verhaal gaan schrijven en heb ik een uitgever gevonden. Het is misschien wel het belangrijkste jaar uit mijn leven geworden. Mijn boek is een beetje mijn kind geworden.
Heb je al plannen voor een volgend boek?
Ik hoor van vrouwen dat mijn open en eerlijke schrijfstijl, met een vleugje zelfspot, heel toegankelijk is en dat vrouwen zich herkennen in de manier waarop ik mijn emoties verwoord. Het lijkt me heel spannend om die stijl verder te ontwikkelen en in een nieuw verhaal naar voren te laten komen. Er gaat zeker een volgend boek komen. Leven bestaat uit verhalen.
En de rol van verhalenverteller voelt heel fijn en natuurlijk voor me.

Home
 Biografie
Blog
Beelden
 Boeken
Gastenboek

Contact
Leonie van Mierlo
Leesfragment
 In de pers
Interview
Uitgeverij
Home
Interview